bottom

Oct
13
2014

/

In anticipation of Diwali, one of our vocabulary words last week was atman.  It’s a difficult concept for young kids to grasp, but essential to understanding Hindu philosophy.  It’s also a word I choose to focus on when explaining Diwali to kids.

Yes, we light up our house, pass out sweets, and dress-up nicely, but I wouldn’t want to leave my kids wondering why or what all the fuss is about.

Here is my list of salient points that I’d want to make sure my kids understand:

 • * First, Diwali is not “The Indian Christmas.”  This analogy is false on many different levels.
 • * Diwali encompasses many stories – of Rama, Krishna, Lakshmi, Bali – all of which are allegories for celebrating the triumph of good over evil, and of light over darkness.
 • * The light that’s celebrated during Diwali is the light that dispels darkness and everything that darkness represents: ignorance, anger, pain, selfishness.  We want these “dark things” out of our house, and so we light our houses to drive them away.
 • * Lighting just one diya, done with a true heart and with meaning, is better than lighting 100 with a false mind.
 • * Diwali is also a celebration of the inner light of earthly beings – the Atman – the pure, infinite and eternal Atman – which outshines and transcends the physical realm.  To know and realize Atman is to triumph over darkness, obstacles and ignorance.
 • * We perform the Lakshmi Puja not to seek monetary riches from Lakshmi Devi, but for true wealth: love and faith.

How would you add to the list?

image via Google Images

Share:

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Explaining Diwali to Kids”

 1. Jaya Says:

  beautiful explanation.

 2. belstaff motorradjacke Says:

  En ik heb niet betaald te krijgen, ik heb niet eens aan bedrijven. Die sloot is nu uitgegroeid tot een gigantische sinkhole dat we zullen proberen op te lossen voor de komende jaren. Nancy J. Ik dans met het bedrijf, en ze waren het bedenken van ideeën voor een fundraiser. Mijn moeder zei iets tegen me een paar jaar geleden : ‘Ik heb iets in je ogen Ik belstaff roma heb nog nooit eerder gezien gezien:. angst’ Ze was als, ‘Nee, dit is je niet.’ Ik ben net terug naar belstaff wachsjacke zijn

 3. giubbotto belstaff Says:

  Maar belstaff daunenmantel terwijl hard werken door het te komen, kunnen worden is er nog steeds. Deze vrouwen van gepensioneerde NFL-spelers bewijzen dat je niet hoeft te spenderen een fortuin te trekken uit casual chic met flair. Fashion hanteert verschrikkelijke macht, zoals het duivelse in de natuur en de mensen die achterblijven worden bespot en uitgescholden als zondvloed.Dus voordat giubbotto belstaff uomo het vet politie haar zou kunnen gooien in mollige vagevuur, Miki Yabe, 39, een mana

 4. belstaff motorradjacke Says:

  Ik zou kopen een paar echt mooie stukken over een gelul .. Lees belstaff roma de gebruiksvoorwaarden voordat u deze site. Is onze duidelijke eer om de jaarlijkse piumini belstaff Passion for Fashion Competition sponsoren. Asimov ontmoet Janet Opal Jeppson, de vrouw die uiteindelijk zijn tweede vrouw zou worden, in 1956.Ze niet beseffen of dat bepaalde modetrend past op zijn of haar persoonlijkheid of niet. Het een gebied waar het diner wordt een evenement en we krijgen allemaal te voelen in de p

 5. Ambaa Says:

  I only have two strings of lights right now, so we only lit up two bushes in front of our new house, but I hope to add another string every year!